Video Mulch: Luke Wyatt maakt graag fouten

lukewyattLuke Wyatt (Brooklyn, NYC) is een videokunstenaar die zijn halfje wit verdient met het creëren van een sprookjesachtige VHS wereld. Vj’s kennen niet echt een sterrenstatus, vj’s zorgen voor het behang tijdens een festival en mogen blij zijn als er een paar wauzen de kunst op de witte schermen proberen aan te raken. Maar Wyatt heeft, mede dankzij de tijdgeest waarin wij leven (de revival van de 80’s en 90’s), naamsbekendheid gekregen door artiesten als o.a. Steve Summers (L.I.E.S.) en Mock & Toof (DFA Records, Tiny Sticks). Wyatt underground? Best wel en in Nederland al helemaal niet zo bekend, maar als je speciaal de visuals live hebt verzorgd tijdens een set van Moodymann én je krijgt dvd’s uitverkocht met het werk dat je verricht, dan ben je als videokunstenaar lekker bezig en verdien je alle Hollandse aandacht. O en hij produceert ook muziek onder de alias Torn Hawk.

Over de manier waarop Wyatt zijn video’s maakt praat hij in zulk jargon dat ik spontaan in paniek raak. Het ontbreekt mij aan enig vertaaltalent, maar wat ik er uit opmaak is dat hij graag fouten maakt voor de ultieme VHS gekte:

“I select video to appropriate based on its mood resonance or compositional zing. My VCR gets beat up with a size 13 docksider until it makes errors and the VHS tape spits up on itself. While digitizing the video I induce the computer to make mistakes by not telling it the truth about the data it is ingesting.   I isolate the mistakes I like best, outline them, and send them back to my VCR, resuming the docksider attack, repeating this process until things attain an anti-sheen, losing any crisp edge, as if they had always belonged together. I then arrange the images in an order that must appear equally inevitable.

I term the results of this technique Video Mulch .” Dus…

PPU (Peoples Potential Unlimited) Video Party is een succes daar aan de andere kant van de oceaan en het leuke is dat voor iedere muziekliefhebber die graag in de krochten duikt van het assortiment uit de 80’s en 90’s, er nog nooit eerder uitgebrachte muziekvideo’s op de dvd te zien zijn. De ‘Party’ van ‘PPU Video Party’ staat zoals je kunt raden inderdaad voor ‘party’. In Brooklyn dan.

Waarom kunnen wij dit niet op zulk Amerikaans niveau organiseren? En dan bedoel ik geen saaie strakke graphics die in techno-taal omschreven worden als: ‘Coole letters die ontzettend gaaf op muziek bewegen’. Dat zijn visuals die meestal gemaakt worden door mannen die te oud zijn voor de petjes op hun hoofd en broeken dragen met van die zakken aan de zijkant waar ze onterecht trots op zijn. Van die mannen die om zes uur ’s ochtends high fiven met de lichtman omdat het zo ontzettend goed ging. O en het liefst nog onnodig in van die karretjes rondrijden in de zaal om onzichtbare schroeven aan te draaien nadat ze heel het podium hebben ondergeplakt met tape. Ik heb al veel feestjes mogen zien, maar de enige mannen die mij een plezier doen op visueel vlak zijn 2ManyDj’s en die komen uit België. Ik heb het zelf ook wel eens geprobeerd, maar dat deed ik uit pure frustratie jegens die mannen met die petjes en die broeken.

Dit is een oproep aan alle leuke festivals in Nederland (festivals als Pink Pop en Free Your Mind hoeven zich niet aangesproken te voelen): Boek Luke Wyatt! Het oog wil godverdomme ook wat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s