House Couture: Jean Paul Gaultier doet Rotterdam

john-paul-gaultier-how-to-do-that-012-blog

Een eenzijdige documentaire waarbij de hoofdpersoon enkel en teveel aan het woord is, vind ik ronduit vervelend. Dat kun je ook geen documentaire noemen, eerder een narcistisch zelfportret. Ik had er last van toen ik deze week keek naar AVRO Close Up: ‘Jean-Paul Gaultier – De wereld op zijn kop’. Ik ben een bewonderaar van deze ontwerper, zeker waar, maar allemachtig wat een woordenkots bij het vertellen over zijn leven als ‘enfant terrible’ van de Franse modewereld. Gelukkig kan ik vanaf volgende week op mijn eigen manier kijken naar Gaultier zonder dat getetter van hem. De Kunsthal Rotterdam presenteert de tentoonstelling ‘The Fashion World of Jean Paul Gaultier: From the Sidewalk to the Catwalk’, die van 10 februari tot en met 12 mei 2013 te zien zal zijn.

De tentoonstelling viert en markeert het 35-jarige bestaan van Gaultiers modelijn. Ruim honderdveertig originele creaties vanaf de vroege jaren zeventig tot nu, van zowel zijn couture collecties als zijn prêt-à-porterlijn, zijn in de Kunsthal te zien. Het merendeel van deze werken is nog nooit eerder tentoongesteld, zoals uitzonderlijke bruiklenen van onder andere Madonna (!) en regisseur Pedro Almodovar. In het multimediale tentoonstellingsontwerp nemen interactieve mannequins samen met fragmenten uit films, muziekclips, concerten, televisieprogramma’s en modeshows de bezoeker mee in Gaultiers wereld. Zo komen in een poëtische installatie dertig verschillende mannequins met pruiken en hoeden van Odile Gilbert, oprichter van Atelier 68 in Parijs, door ingenieuze projecties op hun gezichten tot leven. Best wel sick dus!

En dit is nog niet alles, nee er is een feestje! Niet alleen voor kunstbobo’s en fashionhysterici, maar voor leuke burgers als jij en ik die vijftien euro kunnen missen voor een nachtelijk verzetje. Perron opent haar deuren voor here Majesteit van de matrozenstreep op 9 februari aanstaande tijdens SUPERBIMBO avec JEAN PAUL GAULTIER. Als we de organisatie Ted Langenbach en Pietra Ligura (NOW&WOW) moeten geloven zal de ruimte omgetoverd worden tot een darkroom met bijzondere performers en een dikke line up die tot het laatste moment geheim blijft. Eerder deden ze een editie met houselegende Robert Owens, dus zou ook monsieur Gaultier op het podium plaatsnemen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s